I gamle dage var det meste udendørs træværk malet sort eller mørkebrunt. Træbeskyttelsesprodukter var vanskelige at arbejde med, og træværket skulle ofte vedligeholdes. Sådan er det ikke mere.

Nutidens produkter beskytter effektivt mod sol, vind og vejr - og farvemulighederne er utallige.

 

Vejledning fra din malermester:
Giv dit udendørs træværk et godt liv i al slags vejr

 
Forbehandling
Ubehandlet træ: Sømhuller kittes og harpiks fjernes.

Tidligere behandlet træ: Overfladen renses med en stiv børste, løstsiddende maling skrabes af og der afvaskes med Butinox Husvask eller Kraftvask. Algeforekomster fjernes med Jotun Træ og Murrens. Skyl efter med vand. Revner og huller lukkes med en special fugemasse eller kit.

Grundbehandling
Ubehandlet træ: For at beskytte træet mod blåsplint, mug og skimmel påfører du en grundingsolie/grundmaling, der trænger ind i træet. Overfladen må ikke fremstå blank efter optørring.

Tidligere behandlet træ: Bare pletter og sugende flader grundes med grundingsolie/ grundmaling.

Færdigbehandling
Alle overflader: Der findes to hovedtyper træbeskyttelse, der alle beskytter effektivt:
 
  Laserende (transparent) med lavt indhold af farvepigmenter. Bevarer træets åretegning. Ingen mulighed for farveskift (dog ved fulddækkende produkter). Kræver oftere vedligeholdelse.


Heldækkende, der giver mulighed for at foretage totalt farveskift. Da det er farvepigmenterne, der beskytter mod solens ultraviolette stråler, har heldækkende træbeskyttelse længst holdbarhed. Mal mindst to gange.

Praktiske tips
Husk at mætte endetræ med træbeskyttelse, så vand og fugt ikke trænger ind.
Du bør ikke træbeskytte fugtigt træ.

Det er vigtigt, at bart træ, som har henstået i en længere periode, børstes med en stålkardæsk (børste med korte stålbørster)